En fantastisk sport med en förening med bra sammanhållning mellan åkarna. Det krävs massor av tid och energi att bli duktig på konståkning. Vårt mål är att alla ska få utvecklas i den takt de själva önskar och kan samtidigt som de ska ha roligt både på och utanför isen.

Att komma från skridskoskolan

När man klarat sina moment i sista märket i skridskoskolan är man redo för att börja i konståkningsgrupperna. Det kommer till en början ges ett val att träna 1 pass med gruppåkarna och fortsätta med 2 i skridskoskolan, eller så tränar man alla 3 passen med gruppåkarna. Ju mer tester man klarar ju fler träningar erbjuds / vecka.

Tävlingstest

Det första testet efter skridskoskolan är tävlingstestet. Detta test sätter Svenska konståkningsförbundet kriterierna för, dock är det föreningens tränare som genomför det utan medverkande domare. När man klarat detta testet är det dags att välja musik och få ett program att tävla med.

C-Tävlingar & Stjärntävlingar

Det första tävlingsnivån är C-tävlingar även kallade stjärntävlingar eftersom poängen ges i stjärnor. För de yngre åkarna ges 3 stjärnor i 4 olika moment. Momenten som bedöms är skridskoteknik, steg & rörelser, framträdande och rörelse till musiken. Hopp och piruetter bedöms inte individuellt utan bedöms genom momentet skridskoteknik. Utöver stjärnorna får åkaren 4 utvecklande kommentarer varav 2 är vad domarna tyckte var bäst och 2 är vad domarna tycker att åkaren behöver träna mer på. När man nått Ungdom 13 och har fritest 1 och basictest 1 tävlar man om placering 1-3, här bedöms fler kriterier och även hopp och piruetter bedöms. Den åkare som få flest stjärnor i sitt protokoll vinner sin klass.

Fri- och Basictester

Efter tävlingstestet och parallellt med att man åker C-tävlingar så tränar man på de kommande Fri- och Basictesterna vilka är tester som bedöms av utbildade domare. Föreningen försöker arrangera 2 hemmatester / säsong samt att vi åker iväg på bortatester som andra föreningar arrangerar. Vilka som är redo för tester bestämmer tränarna, har man tidigare varit på ett test man misslyckats med är man fri att själv åka på ett bortatest utan medföljande tränare. Mer information kring testens innehåll finns på denna länken.

B-tävlingar

När man klarat fritest 2 och basictest 2 blir man B-åkare. Här tävlar man om poäng och placering oavsett ålder. Man får även fullständinga protokoll där varje moment är bedömt och hopp och piruetter får + och – beroende på hur de utfördes. Som B-åkare tävlar man även mot andra föreningar i en serie.

Skärmbild 2021-01-29 165755

A-tävlingar

A-åkare är den högsta nivån, här krävs fri och basic 3 om man är under 16 och fri och basic 4 om man är äldre än 15. I denna nivån möter man andra A-åkare på tävlingarna och även denna nivån åker man i en serie mot andra föreningar.

Elitserien

För att åka i Elitserien behöver både vara A-åkare samt uppnå en viss poängnivå. Man tävlar mot andra åkare i Sverige om en plats i Elitserien. Detta innebär att Elitserien består av Sveriges bästa A-åkare.

Vanliga frågor och svar för gruppåkare

 • Hur anmäler man sig till tävling?

  Anmälan till tävlingar skickas ut av tävlingskommittén. Om det är en tävling du inte fått anmälan till , kontakta tavling@tyringeks.se så kollar de varför du inte fått någon anmälan.

 • Var slipar man sina skridskor?

  Det är viktigt att skridskorna är välslipade. Det är skillnad på att slipa skridskorna för att åka konståkning eller att spela ishockey. Kontrollera skärpan genom att dra med tumnageln över skenan, en vass skena ”hyvlar” nageln. Intervallen mellan slipningarna beror på hur ofta barnet åker, vilken typ av träning man gör, hur man sköter sina skridskor m.m.

  Föreningen har ingen egen skridskoslip utan de flesta använder Christer Steffert. Han kan nås på telefonnummer: 070-692 10 41

 • Hur betalar man?

  Alla avgifter i föreningen faktureras om inget annat kommuniceras. Ni kommer alltså få en faktura när det är dags för terminsavgift.